sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Juice Leskinen: Siinäpä tärkeimmät


Aina ei tarvitse lähteä kirjastoon etsimään itselleen luettavaa. Joskus riittää kun vilkaisee, mikä kirja puolison yöpöydällä lojuu ja tarttuu siihen rohkeasti. Voi saada palkitsevan lukuelämyksen ja löytää uuden suosikin. Bonuksena voi oppia jotain uutta myös puolisostaan.

Nuori Juice Leskinen katseli silmälasiensa takaa elämäkertansa kannesta kaukaisuuteen mieheni yöpöydällä. Entisenä Tampereen likkana ajattelin tutustua minäkin tähän vanhan kotikaupunkini legendaan. Ja tutustuminen kannatti. Kirjassaan Siinäpä tärkeimmät (Tammi 2003) Juice kertoo lapsuudestaan Juankoskella, muusikon uran alustaan Tampereella ja menestyksen vuosista Suomen tunnetuimpana lauluntekijänä.

Hän kuvaa elämänsä onnistumisia ja epäonnistumisia rehellisesti ja humoristisesti. Hän ei päästä itseään helpolla, eikä kiillottele julkisuuskuvaansa millään tavalla. Epäonnistumiset avioliitoissa, ryyppyputket ja vakavat sairaudet sekä ristiriidat bänditovereiden kanssa kerrotaan lukijalle avoimesti. Menestyminen kuitataan lakonisen toteavaan tyyliin, vaikka Juicella jos kellä olisi aihetta rehvasteluun.

Juicen tarinaa lukiessa huomaa kuinka maailma on muuttunut. Sen huomaa pienissä arjen yksityiskohdissa ja toisaalta julkisuuteen liittyvässä kontekstissa. Juice oli Suomen tunnetuimpia ja arvostetuimpia muusikoita, mutta silti hän ei koskaan rehennellyt saavutuksillaan tai öykkäröinyt menestyksen tuomalla mammonalla. Hän ei patsastellut stailattuna lehtien kansissa Louis Vuittonin monogrammi rinnuksissa, eikä kaulaillut hampaat hohtaen muiden menestyjien kanssa kokkareilla. Hän hengaili tyylilleen uskollisena Aulabaarissa samojen (epätrendikkäiden) tyyppien kanssa kuin ennenkin. Hän keskittyi olennaiseen ja  tiesi olevansa niin hyvä siinä mitä hän tekee, ettei hänen tarvinnut sen enempää päteä. Kun sisältö oli kunnossa, ei ulkopuolella ollut väliä. Siinäpä ajatus mietittäväksi monelle nykyjulkkikselle.

Tartu tähän:

1. Jos olet kiinnostunut suomalaisen musiikin historiasta.
2. Jos haluat tehdä nostalgisen matkan menneisyytesi Suomeen.
3. Jos haluat lukea tarinan miehestä, joka eli niin kuin halusi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti