keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Minna Eväsoja: Melkein Geisha: hurmaava ja hullu Japani

“Pitkään ikään mahtuu monta häpeää.”

Japanilainen sananlasku

Minna Eväsoja hurahti nuorena Japanista ja pääsi 1990-luvulla opiskelemaan arvostettuun Urasenken teekouluun. Sen jälkeen hän pyrki ja pääsi Koben yliopistoon ja tätä nykyä hän toimii japanilaisen estetiikan dosenttina Helsingin yliopistossa.

Nyt hän on kirjoittanut vuosien Japani-kokemuksistaan valloittavan kirjan Melkein geisha: hurmaava ja hullu Japani (2016 Gummerus), jonka alaotsikko kertoo kaiken: Japani on hurmaava - ja pähkähullu!

Eväsojan kirja sisältää nelisenkymmentä pientä tarinaa ja aiheiden kirjo on laaja. Hän kertoo opiskelijan arjesta, oppilaitosten käytännöistä, asumisesta, naapureista, ruokailusta, teenjuonnista, juhlista, sumopainista, kirsikankukista, pankki- ja lääkäripalveluista sekä kaikenlaisista tavoista ja uskomuksista yleensä. Hän koluaa läpi lähes kaikki elämän osa-alueet.

Monessa kohtaa on pakko pyörittellä epäuskoisena päätään. Japanilaiset tavat ovat käsittämättömän monimutkaisia ja sen vuoksi japanilasten elämä näyttää ulkomaalaisen silmissä valtavan hankalalta. Liukuoven avaaminenkin on monivaiheinen esteettinen suoritus.

Ja jos suomalaista kulttuuria kutsutaan häpeän kulttuuriksi, on Japani sitä potenssiin kymmenen. Kasvojen menettämistä varotaan ja sääntöjä noudatetaan pilkuntarkasti. 

Jos et halua mokata, muista Japanissa edes nämä:

1. Jäätelön nuoleminen julkisesti on noloa.

2. Vessatohveleiden käyttäminen muualla kuin vessassa on noloa.

3. Flunssaan vetoaminen on noloa, sillä flunssa on Japanissa mitätön vaiva.

4. Liukuoven avaaminen ronskisti yhdellä kädellä on noloa.

5. Väärän roskapussin vieminen ulos vääränä aamuna on noloa.

6. Pyllistely on noloa.

7.  Myöhästyminen tapaamisesta on supernoloa!

Eväsoja kirjoittaa Japanista ja japanilaisten elävästi, mielenkiintoisesti ja toisinaan kauniin runollisesti. Hän ei naureskele pilkallisesti japanilaisten oudoimmillekaan tavoille vaan suhtautuu niihin lempeällä huumorilla. Rivien välistä paistaa suuri lämpö ja rakkaus kulttuuria, maata ja ihmisiä kohtaan. Tällaisista positiivisen huumorin värittämistä kirjoista tulee hyvä olo.

Tartu tähän:

1. Jos olet hulluna muihin kulttureihin.
2. Jos arkielämä kiinnostaa sinua.
3. Jos olet aikeissa matkustaa Japaniin.

3 kommenttia:

 1. Luin minäkin tämän, kun toisaalla suositeltiin. Olihan se kiva sukellus Japanin kulttuuriin ja ajatusmaailmaan. Mutta minua häiritsi kirjan jäsentymättömyys; miksi kirjoittaja lähti Japaniin ja muutkin taustatiedot olisivat antaneet kirjalle tarpeellista syvyyttä. Kirjasta jäi hiukan viimeistelemätön kuva, kustannustoimittajalta tuntui jääneen työ kesken. Mutta Japanin intoilijalle varmasti mukava teos lukea!
  Terv. Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan Maarit,

   Minä taas pidin siitä, että kirjoittaja ei kovin paljon taustoittanut itseään, vaan keskittyi nimenomaan näyttämään pieniä väläyksiä elämästään ja arjestaan Japanissa. Toistoa huomasin muutamassa kohdassa ja ne kustannustoimittaja olisi voinut siivota pois. Japanin intoilija pitää tästä varmasti ja voihan olla, että jonkun Japani-innostus saa tästä jopa alkunsa :)

   Poista
 2. En ole kirjaa vielä lukenut, mutta minusta tuntuu että vähän yhdestä jos toisestakin maasta voitaisiin kirjata ylös hullut ja hurmaavat kulttuurierot. Noloa, joo... mutta ei välttämättä niin vakavaa. Japanissa kiehtovaa on sekin, että he osaavat myös nauraa asioille :)
  t. toinen Japani-fani

  VastaaPoista