tiistai 24. marraskuuta 2015

Tittamari Marttinen: Nainen joka söi napoleonin

Tittamari Marttisen kirja Nainen joka söi napoleonin (2015 Kirjapaja) on oikea hyvän mielen herkkupala. Marttinen käy kirjassaan läpi elämän pieniä iloja, joista ehtii nauttia joka päivä, jos vain muistaa raivata kalenteristaan vartin tai pari. 

Kenelläkään ei ole niin kiire, ettei koskaan ehtisi juoda rauhassa kupillista hyvää kahvia leivoksen kera, lakata varpaankynsiä keskittyneesti lempimusiikin soidessa taustalla tai tehdä jotain muuta itselle mieluista ja nautinnollista. Kiire on monasti oma valinta, ei ulkopuolelta asetettu pakko.

Marttinen haluaa kirjallaan osoittaa, että jokaisella meistä on 24 tuntia aikaa vuorokaudessa ja jokainen voi itse päättää miten tuntinsa käyttää. Työssä on toki käytävä ja untakin saatava, mutta jäljelle jää päivittäin hetkiä, joiden kohdalla voi tehdä valinnan. Tekeekö silloin jotain sellaista, joka tekee iloiseksi vai suorittaako jotain epämieluisaa tehtävää vain koska luulee sen kuuluvan omaan elämäänsä?

Marttinen kertoo kirjassaan omasta arjestaan, liiallisen kiireen täyttämistä vuosista ja niistä arkisista pikkuasioista, joista hän on oppinut vasta yli nelikymppisenä nauttimaan.  Siihen saakka hänkin posotti täysillä ja mietti, mikä ihme on, kun koko ajan väsyttää. Ihminen ei voi olla tehokas, jos koettaa olla koko ajan tehokas. Tehokkuus syntyy siitä, että pitää välillä taukoja – juo lasillisen kuoharia, ottaa torkut, venyttelee, lukee hyvää kirjaa.

Marttisen rehellisiä tunnustuksia ja oivalluksia lukee mielellään ja huomaamattaan alkaa itsekin pohtia sitä, mitkä oman elämän ikävät rönsyt voisi repiä irti ja mitä iloa tuottavia asioita voisi elämäänsä lisätä. Marttisen esimerkistä kävin heti laittamassa kuohuvan illaksi kylmään ja päätin soittaa saman tien ystävälleni, jonka kanssa rupattelusta tulee aina hyvälle mielelle. Huomenna teen jotain muuta inspiroivaa ja ihanaa.

Tartu tähän:

1. Jos luulet, ettei sinun elämässäsi ole tilaa arjen luksukselle.
2. Jos haluat lukea sujuvan, hauskan ja kannustavan kirjan.
3. Jos olet kyllästynyt negatiivisuuteen ja kyynisyyteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti