sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Amanda Vaara: Pientä fiksausta vailla

Pientä fiksausta vailla (Karisto 2017) aloittaa Venla Linnasta kertovan kepeän viihdesarjan ja Amanda Vaaran nimimerkin taakse kätkeytyy kirjailija Nina Hakalahti.

Sarjan päähenkilö, Venla Linna, on reilu kolmekymppinen entinen kiinteistövälittäjä, joka burnoutin, irtisanoutumisen ja avioeron jälkeen päättää ostaa itselleen vanhan tyhjäksi jääneen kansakoulun. Hän perustaa sinne majatalo Villa Venlan ja alkaa pitää lifestyle-blogia.
                           
Venlalla on alituista kahnausta narisevaäänisen ex-miehensä kanssa, lähinnä lapsista, 13-vuotiaasta Eedlasta ja 10-vuotiaasta Laurista, eikä oma äitikään tue Venlaa tämän valinnoissa. Naapuritalossa asuu utelias ja tyrkky Riina, joka varastaa Venlan vatkaimen ja muistuttaa hahmona Solsidan-sarjan ärsyttävää Ovea. Onneksi toisella puolella sentään asuu kanojensa kanssa taiteellinen Ilona, jonka kanssa Venla löytää välittömästi yhteisen sävelen.

Tyypillisen viihderomaanin tapaan Venlan elämässä sattuu ja tapahtuu. Lähibaarista mukaan tarttuu vahingossa Janne, jonka takapuoleen on tatuoitu Amerikan lippu. Airbnb-majoittujien joukossa on rastatukkainen kitaransoittaja Jörn, joka saa Venlan sydämen jyskyttämään kiivaammin kuin kukaan pitkiin aikoihin, mutta onko Jörn tosissaan Venlan suhteen…?

Pientä fiksausta vailla on hyvä kotimainen vaihtoehto kevyelle HarperCollins-tyyppiselle käännösviihteelle ja sopii luettavaksi niihin tilanteisiin, kun arki painaa päälle ja vakavampaan kirjallisuuteen tarttuminen tuntuu liian väsyttävältä ajatukselta.

Vaikka minä tuskin jatkan Venlan elämän seuraamista tämän pitemmälle, se ei tarkoita sitä, etteikö joku muu (vähän vähemmän vakavahenkisempi lukija) voisi innostua tästä, sillä teos on oikein hyvä omassa kategoriassaan.

Kirjan kiinnostavinta antia on blogipäivitysten ja todellisuuden välinen ristiriita, ja Venlan blogipostaukset paljastavat herkullisesti sen, miten värittyneitä ne ovat. Vaikka päivä olisi mennyt päin mäntyä, on postaus aina pelkkää auringonpaistetta ja lirkuttelua.

Täydellisen ihana blogielämä on vain pieni kapea siivu todellisuudesta ja se onkin hyvä pitää mielessä, jos lifestyle-blogeja lukiessa ahdistuu siitä, kuinka hohdokkaalta bloggaajien elämä ruudun takana näyttää. Ei se oikeasti sellaista taida olla.

Tartu tähän:

1. Jos haluat viihtyä!
2. Jos pidät kevyistä kirjoista.
3. Jos haluat suosia kotimaista – viihteessäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti