tiistai 5. toukokuuta 2015

Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina

”Kalaa saavat he, jotka lähtevät kalastamaan.”

- Islantilainen sananlasku -

Vietin Islannissa viikon kuutisen vuotta sitten ja siitä saakka olen haaveillut paluusta. Visiittini ei osunut parhaimpaan mahdolliseen vuodenaikaan, sillä reissasin saarelle syksyllä, mutta sää oli aurinkoinen (ja käsittämättömän kylmä!). 

Siitä huolimatta, että hytisin koko viikon syväjäässä, menetin sydämeni tuolle uskomattoman kauniille saarivaltiolle. Ensi kesänä saan matkustaa Islantiin toistamiseen ja veikkaan, ettei se suinkaan jää viimeiseksi kerraksi.

Satu Rämön tietokirja Islantilainen voittaa aina: elämää hurmaavien harhojen maassa (2015 WSOY) auttaa pahimpaan matkakuumeeseen. Kirja on hauska tarina siitä, kuinka Rämön oma kotiutuminen Islantiin on sujunut ja miten kummallisia tyyppejä islantilaiset ovatkaan. Romaaninomaisen kirjan hotkii helposti, vaikkei Islanti lomakohteena kiinnostaisikaan.

Islantilaisten hullu optimistisuus ihastuttaa hämäläistä pessimistiä, joka on tottunut lapsesta saakka kuulemaan, ettei tehrä tästä ny numeroa. Islantilaiset tekevät kaikesta numeron ja suuren sellaisen! He pitävät maataan maailman parhaana ja viis veisaavat siitä, mitä muut ajattelevat. Konkurssit ja muut vastoinkäymiset he kuittaavat olankohautuksella ja viilettävät jo tukka putkella kohti uutta. Mikään ei ole islantilaiselle mahdotonta – kaikki on vain järjestelykysymyksiä.

Rämö tarinoi hauskasti ja tekee tarkkoja huomioita uudesta kotimaastaan. Islantilainen ei toljota, vaikka Tom Cruise söisi vieressä nakkisämpylää. Islantilainen ei tuijota todistuksia, vaan kauppatieteilijästä voi tulla poliisin huumeyksikön päällikkö tai puusepästä kahvilaketjun toimitusjohtaja. Joulu on muuten niin rennoille islantilaiselle vakava paikka ja sitä juhlitaan millintarkan kaavan mukaan, eikä islantilainen taatusti rötkötä aattona sohvalla verkkareissa.

Rämö maalaa lukijalle kuvan merkillisestä pikku kansasta, johon väistämättä ihastuu. Islantilaisten mutkattomuus (kaikkia sinutellaan presidentistä lähtien), yhteisöllisyys (sukutapaamiset ovat jättimäisiä kokoontumisia ja niitä on koko ajan), avuliaisuus (maan pelastustoimesta huolehtivat vapaaehtoiset) sekä iloinen optimistisuus tekevät vaikutuksen.

Kunpa me suomalaiset saisimme imettyä islantilaisilta ripauksen hullunrohkeutta. Ettemme suunnittelisi ja vatvoisi asioita niin kauan, vaan ryhtyisimme toimeen. Mitä väliä, jos joskus menee pieleen! Sittenhän voi yrittää jotain muuta.

Tartu tähän:

1. Jos haaveilet matkasta Islantiin.
2. Jos haluat saada potkua omaan elämääsi.
3. Jos maahanmuuttajan arkiset kommellukset kiinnostavat sinua.

4 kommenttia:

 1. Vietin viime kesänä muutaman päivän turistina Islannissa ja ihastuin! >>Mikään ei ole islantilaiselle mahdotonta – kaikki on vain järjestelykysymyksiä >> Tämä jos mikä ilmeni jo muutamassa päivässä turistillekin ja se on mainio ja ihana asenne. Sää oli aika kamala, kylmää ja tuulista, mutta silti lähden varmasti Islantiin uudelleen. Voisin jopa muuttaa sinne - säästä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islanti on kyllä omistakin reissukohteista se, joka on eniten jäänyt mieleen. Ihmiset ovat mahtavia ja maisemat uskomattomia! Välillä kaikki näytti niin kummalliselta, että tuntui kuin olisi ollut kuussa :)

   Poista
 2. Oi kun voisi oppia tuota islantilaista elämänmasennetta. Pitänee lähteä joskus opintomatkalle ;) Pidin kirjasta kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinäkin tykkäsit tästä! Toisaalta, ei ihanista islantilaisista ja Satu Rämön hauskasta kirjoitustyylistä voi olla pitämättä ;)

   Poista