torstai 28. huhtikuuta 2016

Lukuneuvojana kirjailija Paula Havaste

Kuva: Marek Sabogal
Paula Havasteen monipuolinen kirjailijaura alkoi vuonna 2003, jolloin hän julkaisi vanhasta suomalaisesta kansanperinteestä ammentavan esikoisromaaninsa Kymmenen onnen Anna. 

Rovaniemellä syntyneelle Havasteelle pohjoisen Suomen maisemat ovat aina olleet läheisiä ja niihin maisemiin hän sijoittaakin useat historialliset romaaninsa. 

Uusimmassa kirjasarjassaan (Tuulen vihat, Maan vihat, Veden vihat) Havaste tuo lukijan etelämmäs ja seuraa nuoren varsinaissuomalaisen Kerten elämää 1100-luvulla ja värittää tarinaansa esikoisromaanista tutuilla kansanperinteen elementeillä: taioilla, loitsuilla ja uskomuksilla. Historiallisten romaaniensa lisäksi Havaste on kirjoittanut myös lastenkirjallisuutta.

Paula Havaste kertoo olevansa lukijana ahne ja utelias. Hän lukee ennakkoluulottomasti kaikenlaista ja palaa mielellään uudestaan myös suosikkiteoksiinsa. Lukiessaan hän kohdistaan huomionsa usein kielen keinoihin. Näitä kolmea hän suosittelee lämpimästi blogini lukijoille:

1. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (1969 WSOY)

“Huima ja hilpeä kertomus neuvostoajasta ja siitä, kuinka taide puski läpi ankarina aikoina. Hurjat jaksot pimeyden ruhtinaan mystisestä vierailusta ovat upeita!”

2. Stanislav Lem: Kyberias (ilm. 1965, suom. 1982 Kirjayhtymä)

“Matti Kannoston nerokkaasti suomentama teos on varsinaista kielen ilotulitusta, eikä satiirista ole tässäkään kirjassa puutetta.”

3. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä (1873)

“Kotimainen nero, jonka Seitsemää veljestä luen näin aikuisiällä nautiskellen ja joka lausetta maistellen.”

Hyviä lukuelämyksiä!

2 kommenttia:

 1. Näistä kolmesta olen lukenut Seitsemän veljestä. Saatana saapuu Moskovaan on mieheni yöpöydällä ja minä en saa siihen koskea ennen kuin hän on sen lukenut. On muuten ollut viimeiset viisi vuotta, sillä hän lukee aina useampaa kirjaa ja vaihtelee niitä.
  Kiva kuulla, että Paula Havaste on Rovaniemeltä, kun olen itsekin pohjoisesta kotoisin. Hänen historialliset aihealueensa sopivat minulle hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mai,

   Kokeile ihmeessä Havasteen pohjoiseen sijoittuvaa historiasarjaa. Minä olen tällä hetkellä koukussa hänen uudenpaan kirjaansa Tuulen vihat. Hienoa tarinankerrontaa ja eläviä yksityiskohtia kaukaa menneisyydestä!

   Poista