tiistai 3. syyskuuta 2013

Lukuneuvojana avaruustieteilijä Esko Valtaoja


Kuva: Ursa
Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja on akateemisten ansioittensa lisäksi palkittu ja luettu tietokirjailija. Tieto-Finlandia -palkinnon hän voitti  teoksestaan Kotona maailmankaikkeudessa (2001, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa) ja hänen uusin teoksensa Kaiken käsikirja: mitä jokaisen tulisi tietää (2012, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa) keikkui viikkokausia myyntilistojen kärjessä vuonna 2012.

Valtaoja poikkeaa monista muista tieteentekijöistä siinä, että hän haluaa kirjoittaa ennen kaikkea yleistajuisen ymmärrettävästi – niin että tavallinen talliainenkin pysyy hyvin kärryillä. Lisäksi hän uskaltaa poikkeuksellisen rohkeasti pöllyttää kaikenlaisia luutuneita käsityksiä ja uskomuksia ja uskoo vilpittömästi siihen, että maailma on menossa parempaan suuntaan.

Valtaoja lukee koko ajan ja kaikkialla, eikä ehdi siksi esimerkiksi televisiota juurikaan töllöttää. Blogini lukijoille hän valitsi viisi lukusuositusta kotikirjastonsa viiden tuhannen niteen joukosta.

Esko Valtaoja suosittelee:

1. Walt Whitman: Ruohoa (1855, suom.1954, 1965) tai Valitut runot (uusin suomenkielinen painos vuodelta 2007, Sammakko) (Lue mieluiten alkuperäiskielellä, jos pystyt!)

“Yksi omien kirjojeni tavoite on kannustaa ihmisiä rakastamaan ja ihmettelemään tätä maailmaa, ja Walt Whitman on ehkä paras runoilija ilmentämään samaa - onhan kaksi kirjaanikin saanut nimensä häneltä!
Kenelle? Jokaiselle, joka ei huumaannu astuessaan aamulla ulos maailmaan.”

2. Henry David Thoreau: Walden (1854, viimeisin suomenkielinen käännös vuodelta 2010)

“Ainoa kirja, jonka olen lukenut useammin kuin kaksi kertaa elämässäni, ja joka on lisäksi vaikuttanut elämääni luultavasti enemmän kuin mikään muu yksittäinen kirja. 
Kenelle? Jokaiselle, joka haaskaa rahojaan kaikenkarvaisiin "henkisen kasvun" oppaisiin.”

3. Steven Pinker: The better angels of our nature: why violence has declined (2011, Viking books)

“Kenties tärkein viime vuosien aikana maailmassa ilmestynyt tietokirja (ja jota kukaan ei tietystikään vaivaudu kääntämään suomeksi).
Kenelle? Jokaiselle, joka luulee tietävänsä, että maailma on paha ja pahemmaksi vain muuttuu.”

4. Kaisa Häkkinen: Nykysuomen etymologinen sanakirja (2004, WSOY)

“Loppumaton tiedon ja ihmettelyn lähde, jota voi pitää vaikkapa vessassa aina käsillä olevana, sopivan kokoisiksi paloiksi pilkottuna lukukirjana.
Kenelle? Jokaiselle, joka rakastaa kieltä yhtä intohimoisen kiimaisesti kuin minä.”

5. J. R. R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta (1954-55, useita suomenkielisiä käännöksiä, ensimmäinen vuodelta 1985)

“Ei siitä voi päästä yli eikä sitä voi ohittaa. Niitä ainoita romaaneja, jota tullaan lukemaan vielä tuhannen vuoden kuluttuakin, kun oman aikamme niinsanottu realistinen kaunokirjallisuus on jo ammoin unohdettu.
Kenelle? Jokaiselle, joka on joskus lähtenyt matkaan.”


Hyviä lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti