tiistai 10. syyskuuta 2013

Lukuneuvojana kirjailija Jari Järvelä


Jari Järvelä on satamakaupunkien ja rautatieasemien ystävä. Sen lisäksi hän on tuottelias ja monipuolinen kirjoittaja: romaaneja, novellikokoelmia, näytelmiä ja kuunnelmia. Lukuneuvojaan ovat erityisen vaikutuksen tehneet romaanit Romeo ja Julia (2007 Tammi) sekä Parempi maailma (2012 Tammi). Paraikaa Järvelä työstää CrimeTimen GuestStars –sarjaan rikosromaania Tyttö ja pommi sekä syksymmällä ilmestyvää eduskuntaan sijoittuvaa hirtehistä kuunnelmaa Kirveellä töitä.

Järvelä tunnustautuu myös intohimoiseksi reissaajaksi. Hän on yhtenä kirjoittajana juuri ilmestyneessä Matkanovelleja –antologiassa ja Glorian ruoka ja viini –lehteen hän kirjoittelee kolumneja erityisesti matkojensa unohtumattomista makuelämyksistä.

Lisäksi Järvelä päivittää aktiivisesti Mistä innostuin tänään -blogiaan, jossa hän kertoo kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta; luovuudesta ja innostumisesta; matkoista ja löytöretkistä. Myös Lukuneuvoja on innostunut sekä Järvelän tuotannosta että yllätyksellisestä blogista!


Jari Järvelä suosittelee:

1. E. L. Doctorow: Marssi (2007, Tammi)

“Pidän kirjoista, jotka pystyvät yhdistämään useampia tyylilajeja, eivätkä junnaa yhdessä ainoassa. Doctorowin Marssi on yhtä aikaa hieno matkakirja, sotaromaani ja moderni eepos. Ennen kaikkea se valloittaa rikkailla henkilökuvillaan. Marssi kertoo monikymmentuhatpäisen sotilasjoukon marssista Yhdysvaltain sisällissodassa 1864, joukkoon liittyy vapautettuja orjia ja pakolaisia. Usein moniäänisyys on kirjailijalle tekosyy pusertaa romaaniin lisää sivuja, Marssissa ratkaisu toimii loistavasti. Sukulaissielu toiselle ihailemalleni kirjalle, Steinbeckin Vihan hedelmille.”

2. Dmitri Gluhovski: Metro 2033 (2010, Like)

“Perusasetelma on monesti koeteltu: maapallo on tuhoutunut ydinsodassa ja kourallinen henkiinjääneitä yrittää selvitä. Gluhovski onnistuu kuitenkin mahdottomassa, kuluneen alkutilanteen kääntämisessä ainutlaatuisen tuoreeksi. Hänen henkiinjääneensä elävät Moskovan metrotunneleissa, ja asemat ja niiden väliset pimeät tunnelit ovat vaiherikas matka pimeyden sydämeen. Yhdistää sci-fin, kauhun ja löytöretkeilyn. Junakirjallisuuden huippua, vaikka matkaa taitetaankin jalan. Loppu pysäyttää lukijan pitkäksi aikaa.”

3. Olli Jalonen, 14 solmua Greenwichiin (2008, Otava)

“Vuonna 2008 syntyi harha, ettei Suomessa ilmestynyt kuin yksi hyvä kirja. Sofi Oksasen Puhdistus imi kaiken kirjallisen valon itseensä, ja muut kirjat upposivat sen liepeillä unohduksen mustaan aukkoon. Olli Jalonen julkaisi samana vuonna aivan yhtä hienon kirjan, aiheeltaan mitä kansainvälisimmän. 14 solmua Greenwichiin kertoo matkakilpailusta, joka on kuluttavampi ja raadollisempi versio Amazing Racesta. Kirja on rakennettu taitavasti, sitä lukee jännärinä, vaikka se on kuvaus kahdesta kiihkeästä matkasta: maailman ympäri ja itsensä syvyyksiin.”

4. Philippe Claudel: Varjojen raportti (2009, Otava)

“On vaikea kirjoittaa ilman paatosta tai selittelyä suurista asioista: pahuudesta, inhimillisyydestä, oikeudesta, vääryydestä, pelkuruudesta, rohkeudesta ja häpeästä. Pitkään vaikuttavin lukemani romaani näistä asioista oli J. M. Coetzeen Häpeäpaalu, kertomus elämästä Etelä-Afrikassa apartheidin jälkeen. Sen kirkas armottomuus oli mykistävää, poltti lukijaa kuin kiirastuli. Häpeäpaalun rinnalle on noussut Philippe Claudelin Varjojen raportti, joka jokaisen pitäisi lukea. Se on kertomus veriteon selvittelystä vuoristokylässä, kertojanaan muualta tullut muukalainen Brodeck. Kirja, joka muuttaa lukijaansa.”


5. Eeva Tenhunen: Mustat kalat (1964, uusin painos 2013 Crime Time)

“Luin tänä kesänä Sisiliaa kiertäessäni elämäni ensimmäiset Eeva Tenhusen dekkarit lukulaitteelta, johon oli kasattu seinänmittainen matkakirjasto. Mustat kalat, dekkari miljöönään Olavinlinna ja henkilögallerianaan Olavinlinnan oppaat ja arkeologit, teki raikkaudessaan suuren vaikutuksen. Lähes 50 vuotta ilmestymisensä jälkeen sen dialogi säihkyi yhä pirteyttä ja tuoreutta, ja kesä hohkasi kaikkiin aisteihin eläväisenä kuin Joel Lehtosen Putkinotko-kirjoissa. Vuosikymmenten aikana kirjaan on kasvanut myös historiallinen vivahde, siinä pääsee uppoamaan kesäiseen Olavinlinnaan ennen Savonlinnan Oopperajuhlia. Tuo kesän marraskuuhunkin.”

Hyviä lukuelämyksiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti