maanantai 25. maaliskuuta 2013

Virpi Pöyhönen: Hän rakastaa minua


Krista on ulkoisesti täydellinen, mutta sisäisesti epävarma sinkku. Hän odottaa elämänsä miestä, joka ottaisi kaiken käsiinsä ja näyttäisi suunnan. Kristasta olisi niin ihanaa, kun ei tarvitsisi itse päättää. Voisi vain mennä sinne, minne toinen määrätietoisesti ohjaa. Krista on tottunut odottamaan, valmistautumaan ja kuluttamaan aikaa. Mies tulee, muttei koskaan jää.

Kiira on nuori tyttö, joka on viettänyt vuoden Amerikassa ja palannut takaisin Suomeen. Hän on kokenut matkallaan jotain ainutlaatuista mutta joutunut myös hämmentymään ja pettymään. Suomessa hän ei tunnu löytävän paikkaansa, koska ei tiedä, missä se edes olisi.

Virpi Pöyhönen kietoo esikoisromaanissaan Hän rakastaa minua (WSOY 2013) nämä kaksi henkilöä yllättävästikin yhteen. Hän kirjoittaa isoista, vaikeista ja ihmistä repivistä asioista, mutta tekee sen poikkeuksellisen hienovaraisesti, jopa runollisesti. Pöyhösen tarinassa ei räkä roisku eikä hiki haise. Kaikki on kerrottu kuulaasti ja kauniisti, vaikka sisällä myrskyää ja raivoaa.

Läpipääsemätön teflonpinta kätkee molempien henkilöiden sisään epävarmuuden ja pelon. Kumpikaan ei uskalla ottaa paikkaansa. Kumpikin elää muiden kautta. Kumpikaan ei uskalla olla sitä, mitä on. Kumpikaan ei uskalla elää. Kirjan nimessä kiteytyy jotain hyvin olennaista. Hän rakastaa minua. Hänen on pakko. Tai muuten en ole mitään.

Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä paremmalta Pöyhösen kirja tuntuu. Minä pidin tästä.

Tartu tähän:

1. Jos haluat lukea kauniisti kirjoitetun tarinan rakastamisen vaikeudesta.
2. Jos etsit omaa tietäsi.
3. Jos haluat suosia kotimaista laatukirjallisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti