keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Mitä tapahtuu huomenna? (ajattelulle)


Ajatushautomo Ellun kanat on julkaissut kolme pikkuista väitekirjaa, joista tämä ajatteluun keskittyvä kirja (Ellun kanat 2012) on uusin. Aikaisemmin sarjassa on mietitty, mitä viestinnälle ja Helsingille mahtaa tulevaisuudessa tapahtua. Väitekirjojen tavoitteena on saada lukijat miettimään, pohtimaan ja puntaroimaan ja tämä viimeisin kannustaa nimenomaan ajattelemaan.

Tarvitseeko meitä kannustaa ajattelemaan? Emmekö me ajattele koko ajan? Mitä ajatteleminen oikeastaan on? Voiko olla olemassa huonoa ja hyvää ajattelua? Ajattelemmeko me liikaa vai liian vähän? Tappako kiire ajattelun? Missä mielentilassa ajatus juoksee parhaiten? 

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin yritetään etsiä vastausta toisaalta filosofiasta sekä aivo- ja oppimistutkimuksesta ja toisaalta annetaan puheenvuoro eri alojen ajattelijoille Jorma Uotisesta Johanna Sinisaloon.

Vaikka pienikokoisessa kirjassa ei pystytä sukeltamaan kovin syvälle ajattelun tutkimuksellisiin syövereihin, siitä saa oivan alkusysäyksen omalle ajatustyölleen. Oikeastaan kirjan pieni koko on sen suurin etu. Massiiviset monisataasivuiset tutkimukset kun tuppaavat monesti tyrehdyttämään oman ajattelun, sillä niissä kaikki saa selityksensä, eikä mikään kysymys jää auki. Tässä kirjassa kysytään loppujen lopuksi enemmän kuin vastataan. Miten herkullinen tilanne lähteä itse jatkamaan ja ajattelemaan.

Tartu tähän:

1. Jos haluat pohtia, mistä ajattelussa on oikeastaan kyse.
2. Jos inhoat kuivakkaa kirjoitustyyliä.
3. Jos haluat saada neuvoja eri alojen ihmisiltä siihen, miten ajatuksen saisi paremmin luistamaan.

Huom! Kirjan lopussa saat makeat naurut, kun luet Simo Frangénin laatiman pienen ajattelusanaston (esimerkkinä alla Tollo).

Tollo: Henkilö, joka ei ole Euroopan johtava ajattelija. Tollolla voi olla jokin erityisala, jossa hän on erityisen pölvästi. Esimerkiksi henkilö, joka on aivan tollo papereiden kanssa, on paperitollo.

2 kommenttia:

  1. Olen tosi huono tarttumaan tällaisiin kirjoihin, mutta tämä voisi kyllä sopia minullekin (eikä vähiten Frangénin takia, heh). Minusta tuntuu, että ajattelen kyllä vähintäänkin tarpeeksi, mutta ajatukset junnaavat turhan usein samoja uria.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa tutustua, sillä tämä pikkukirja kannustaa hauskalla ja kepeällä tavalla nimenomaan rikkomaan niitä omia urautuneita ajatuspolkuja. Juuri tuohon kuvaamaasi tilanteeseen pureudutaan myös: mitä tehdä, kun tuntuu, että pää on täynnä ajatuksia, mutta silti on sellainen tunne, ettei koskaan ehdi ajattelemaan kunnolla :)

    VastaaPoista