torstai 3. tammikuuta 2013

Lasse Erola: Tapsa: Tapio Rautavaaran elämä


”Hyvä tarina on parempi kuin tylsä totuus.”
                                   - Tapio Rautavaara-


Tapio Rautavaara esiintyi vähän ennen kuolemaansa 1970-luvun lopulla Tampereella Koivistonkylän juuri avatussa Ekamarketissa ja eturivissä Tapsaa katseli ihaillen pieni alle kouluikäinen tyttö. Kun Tapsa sitten aloitti soittonsa ja laulunsa, alkoi myös tyttö laulaa kuuluvalla äänellä Reissumiestä ja kissaa. Tapsa lopetti soittonsa ja pyysi tytön lavalle kanssaan esiintymään. Tyttö oli reipas ja meni, istui Tapsan polvelle, ja he lauloivat yhdessä koko laulun. Tuo tyttö olin minä. Ja tämä tarina on tosi.

Tuon tapahtuman jälkeen ihailuni Tapio Rautavaaraa kohtaan vain kasvoi ja rakkaus hänen lauluihinsa on säilynyt näihin päiviin saakka. Lasse Erola kertoo kirjassaan Tapsa: Tapio Rautavaaran elämä (Helsinki-kirjat 2012) hänen koko elämäntarinansa hyvin yksityiskohtaisesti ja tarkasti, mikä ilahduttaa suuresti ainakin tätä lukijaa.

Tapio Rautavaara oli jäyhä komea korsto, joka lauloi itsensä ihmisten sydämiin surumielisillä lauluillaan. Hänen laulujensa taika oli miehekkään tulkinnan lisäksi myös tarinassa, joka oli joskus vauhdikas, mutta useimmiten haikean melankolinen. Tapsalle tärkeintä laulussa oli tarina. Valkokankaalla hän hurmasi katsojat luontaisella charmillaan ja urheiluväen suosioon hän pääsi tietenkin kultamitaleillaan keihäänheitosta ja jousiammunnasta. Ihmisenä Tapsa oli helposti lähestyttävä, rehti ja rehellinen, joka osasi ottaa yleisönsä ja huomioi aidosti myös ne pienimmät faninsa.

Vaikka musiikkimakuni ulottuu nykyään David Guettasta Metallicaan ja Edith Piafista Laurie Andersoniin, olen silti sitä mieltä, ettei ole Tapio Rautavaaran voittanutta. Hän on edelleen yksi parhaista ja minulle hänen taikansa on tarinoissa. Kirjoissakin minulle on tärkeintä tarina.

Tartu tähän:

1. Jos pidät hyvistä tarinoista.
2. Jos Suomen musiikki-, elokuva- tai urheiluhistoria kiinnostaa sinua.
3. Jos ihailet Tapio Rautavaaraa edes puolet siitä mitä lukuneuvoja.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti