keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

A. J. Jacobs: Kunnon mies: kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä


Tuntuuko sinusta siltä, että olet ihan hukassa kaikenlaisten terveysneuvojen kanssa? 
Voita saa syödä. Voita ei missään tapauksessa saa syödä. Liiku matalalla sykkeellä. Liiku sykkeesi äärirajoilla. Liiku joka päivä vähän. Liiku joka toinen päivä paljon. Älä syö kalaa. Syö paljon kalaa. Juo jääkylmää vettä. Älä koskaan juo jääkylmää vettä. Karppaa. Älä karppaa. Suojaa kuulosi. Suodata vetesi. Nuku viileässä. Desinfioi kätesi. Älä desinfioi liikaa. Hengitä nenän kautta. Hanki kotiisi kultapalmu. Syö aamuisin kourallinen cayennepippureita.

Terveyttä edistäviä tutkimustuloksia esitellään meille lähes päivittäin. Ei kulu viikkoa, etteikö jossain mediassa kerrottaisi uudesta neuvosta, joka haastaa edelliset. Tulokset ovat kuitenkin keskenään kovin ristiriitaisia ja niitä on niin paljon, ettei perässä pysy. Mitä neuvoja kannattaa noudattaa? Mikä neuvo johtaa oikeasti parempaan terveyteen?

Amerikkalainen toimittaja A. J. Jacobs havahtui rapakuntoonsa sairastuttuaan vakavasti ja päätti toivuttuaan tulla mahdollisimman terveeksi - päästä varpaisiin. Ensin hän selvitti, mitä kaikkia tutkimustuloksia on olemassa. Listasta tuli 53 arkkia pitkä. Erilaisia ruokavalioitakin löytyi yli sata. Sitten hän halusi kokeilla niitä kaikkia. Kahden vuoden ajan Jacobs selvitteli ja testasi mitä ihmeellisempiä konsteja ja neuvoja ja kirjoitti kokemuksistaan tämän hulvattoman hauskan kirjan Kunnon mies: kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä (Nemo 2012).

Kunnon miestä lukee hymy huulilla ja välillä purskahtaa nauruun. Parissa kohtaa nauruni yltyi niin, että sain jo aikaan hämmentynyttä kulmakarvojen nostelua ja silmien pyörittelyä perheenjäsenissäni. Jacobs laittaa itsensä ronskisti likoon kokeillessaan kaikenlaisia nolojakin ohjeita ja kertoo myös epäonnistuneista kokeiluistaan lukijalle avoimen rehellisesti. Erityisen vitsikkäästi hän ruotii omaa ulkonäköään: ”Lisäksi olen lihava. En sairaalloisen läski, vaan sellainen jota kutsutaan laihaksi läskiksi. Olen vartalotyyppiä vuohen nielaissut python.”  Myös vaimolla on toisinaan suuria vaikeuksia suhtautua kokeiluihin, jotka väistämättä vaikuttavat koko perheen elämään.

Jacobsin kirjan suurinta antia on se, että hän saa sekalaisen terveystiedon sullottua yksien kansien sisään siten, että lukija pysyy koko ajan kärryillä. Hän osaa kirjoittaa vakavista asioista kansantajuisesti, ymmärrettävästi ja hervottoman hauskasti. Lukijan terveystieto lisääntyy vaivihkaa hauskan tarinan siivittämänä.

Tällaisia tiedettä reippaasti popularisoivia kirjoja tarvitaan lisää. Kumpi muuttaa sinun mielestäsi enemmän ihmisen epäterveellisiä elämäntapoja parempaan suuntaan: kuivakka tieteellinen asiateksti vai tunteisiin vetoava tarina miehestä, joka kokeili kaikkea? Aivan oikein. Tutkimustenkin mukaan muutos ihmisen asenteissa ja käyttäytymisessä saadaan aikaan vetoamalla nimenomaan tunteisiin ja erityisen tehokkaasti toimii tarina. Kunnon mies on juuri sellainen. 

Tartu tähän:

1. Jos haluat saada alkusysäyksen elämänmuutokseesi.
2. Jos olet kiinnostunut ihmisen henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista.
3. Jos haluat lukea viihdyttävän tarinan miehestä ja pähkähullusta ideasta.

Huom! Jacobs on kirjoittanut kirjan myös siitä, kuinka hän yritti vuoden ajan elää kirjaimellisesti Raamatun oppien mukaan. Raamatullinen vuosi (Nemo 2010) on yhtä hulvatonta luettavaa.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä, ajatuksia herättävä kirja siitä, että mitä kaikkea pitäisi ottaa (muka) huomioon, että pysyisi terveenä. Terveenä pysyminen on täyspäiväistä työtä. :D Hieman jäi houkuttamaan sellaisen juoksumattotyöpöydän rakentaminen tänne toimistolle, ettei tulisi koko päivää istuttua vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua jäi mietityttämään kirjan jälkeen ehkä eniten tämä. Kirjassa puhutaan tutkimuksista, joiden mukaan televisiosta ja muista ruuduista hohtava "sininen" valo aiheuttaa ihmisille univaikeuksia ja siksi unettomuudesta kärsiville usein ehdotetaankin laitteiden sammuttamista pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Sininen valo siis vähentää melatoniinin eritystä, joka on ihmisen oma nukahtamisaine. E-kirjan lukeminen iltaisin voi siis olla huono juttu unettomille. Ehkäpä vanha kunnon kirja-kirja voi pitää pintansa tulevaisuudessa myös tästä syystä :)

      Poista