torstai 25. huhtikuuta 2013

Kristina Carlson: William N. päiväkirja


”Minä olen perin ikävä ihminen jopa omaksi seurakseni. --- Minun elämääni hallitsevat a) vastahanka b) riita c) kiukku d) epäluulo. Kukaan ei rakasta minua, mutta enhän minäkään rakasta ketään.”

Kaunokirjallisuuden lukeminen on hauskaa monesta syystä. Yksi lukemisen hienoimmista puolista on se, että mukaansa tempaavan tarinan kautta pääsee sukeltamaan johonkin sellaiseen aikakauteen tai asiaan, josta ei aikaisemmin ole ollut mitään käsitystä tai pääsee tutustumaan oikeasti eläneeseen ihmiseen, jonka olemassaolosta ei ole aiemmin tiennyt mitään. Ja usein käy vielä niin, että outo asia tai ihminen osoittautuukin äärimmäisen kiehtovaksi. Yli kolmekymmentä vuotta jatkuneen luku-urakkani jälkeen voin todeta, että mikä tahansa asia voi olla mielenkiintoinen, jos sen vain osaa esittää mielenkiintoisesti. Jopa jäkälät.

Kristina Carlson herättää kirjassaan William N. päiväkirja (Otava 2011) eloon 1800-luvun lopulla eläneen suomalaisen tiedemiehen William Nylanderin, koko maailman jäkälätutkimuksen uranuurtajan. Hän keräsi uransa aikana valtavan, yli 50 000 näytettä käsittävän kokoelman, joka on edelleen käytössä. Carlsonin teoksessa William Nylanderin saavutukset, asuinolosuhteet, ystävyyssuhteet ja ympäröivän maailman tapahtumat ovat totta, mutta päiväkirja itsessään on fiktiota: William Nylander ei tiettävästi koskaan kirjoittanut päiväkirjaa. Carlson osaa kuitenkin kirjoittaa niin taitavasti vanhantavalla kielellä, että päiväkirja tuntuu lukijasta täysin autenttiselta.

Tämä pikkuruinen kirja on hurmaava tarina itsepäisestä ja katkeroituneesta jäärästä, joka mutisee ja ärhentelee kylmässä asunnossaan yksin jäkäliensä keskellä. Tämä korkeakoulutettu mielensäpahoittaja valittaa lukijalle elämänsä epäoikeudenmukaisuutta ja kurjuutta, eikä päästä ketään lähelleen. Ärsyttävyydestään ja umpimielisyydestään huolimatta häneen suhtautuu kuitenkin myötätuntoisen hellästi, eikä Nylanderin periksiantamattomuutta ja uskomattoman voimakasta intohimoa jäkäliin voi muuta kuin ihailla. 

Tartu tähän:

1. Jos pidät historiallisista aiheista kaunokirjallisuudessa.
2. Jos haluat suosia suomalaista laatukirjallisuutta.
3. Jos haluat lukea mielenkiintoisen tarinan periksiantamattomuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti