”Siinä ruipelossa intialaispojassa on
se jokin mystinen, joka ilmestyy kerran sukupolvessa esiin jossakussa chefissä.
Etkö ymmärrä? Hän on niitä harvinaisia synnynnäisiä chefejä. Hän on taiteilija.
Suuri taiteilija.”
Näin
joutuu Madame Mallory, pienen ranskalaiskylän arvostettu ravintoloitsija,
toteamaan, nielemään ylpeytensä ja myöntämään, että naapuriin muuttanut
kaoottisen intialaisperheen vesa päihittää hänet mennen tullen
kokkaustaidoissa. Hassan Hajilla on se jokin, mikä häneltä itseltä puuttuu. Se
jokin, joka pilkistää vielä hiomattomana timanttina tulisuuden alla. Se jokin,
joka näkyy täydellisten makujen vastakkaisuudessa ja se jokin, jonka avulla
Hajista voisi tulla vielä jotain todella suurta.
Richard
C. Moraisin kirja Herkullinen elämä (WSOY 2012) kertoo Hassan Hajin tarinan
intialaisen katukeittiön apupojasta ranskalaisen kulinarismin huipulle. Lukija
pääsee Hajin mukana kurkistamaan eri tasoisten ravintolakeittiöiden ankaraan
arkeen, keskinäiseen kilpailuun ja nokitteluun sekä tutustumaan myös
huippukeittiöiden uskomattoman pikkutarkkaan hifistelyyn raaka-aineiden valinnasta ruuan valmistukseen ja esillepanosta tarjoiluun.
Herkullisen
elämän voi lukea ruokaromaanina, mutta minä luin sen tarinana eri
tyyppisestä johtajuudesta. Jokainen voi lukiessaan miettiä, kenen johtamassa
ravintolassa haluaisi mieluiten työskennellä? Tai oikeastaan voi unohtaa siitä
sen ravintolan ja miettiä vain kenen johtamassa organisaatiossa haluaisi olla mukana ja miksi? Hyvän ja huonon johtajan ominaisuudet kun ovat samoja toimialasta riippumatta. Minä valitsisin omalaatuisen lauleskelevan Marc
Rossierin, jonka mielestä työssä tärkeintä on se, että kaikilla on hauskaa ja
sen takia hommat myös hoituu. Kenen keittiöön sinä menisit?
Herkullinen
elämä on kirjana mukava ja kepeä pieni välipala, jonka voi hotkaista helposti
muutamassa illassa. Se on kuin keskitasoinen ravintola, jossa ruoka on ihan
hyvää, eikä käynti jälkeenpäin harmita, mutta jonne ei tule enää toista kertaa
mentyä.
Tartu
tähän:
1.
Jos olet hyvän ruuan ystävä.
2. Jos haaveilet omasta
ravintolasta.
3. Jos haluat lukea kepeän
tarinan, jonka parissa takuulla viihtyy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti