tiistai 18. joulukuuta 2012

Matthew Quirk: Viiden sadan lista


Takakansitekstillä on valtavasti väliä, sillä sen avulla herätetään lukijan mielenkiinto. Valitettavan usein takakansitekstien laatijat tuntuvat ajattelevan, että mitä enemmän kirjasta kerrotaan, sen varmemmin lukija innostuu. Pahimmassa tapauksessa takakanteen ja sivuliepeisiin on ympätty seikkaperäinen juoniselostus loppuratkaisuineen, kirjailijan elämänvaiheet ja urakehitys sekä monisanaista hehkutusta siitä, kuinka käsittämättömän mahtavan upean ainutlaatuinen teos onkaan kyseessä.

Väärin. Liiallinen tieto ei ainakaan minua innosta – en innostu uudesta elintarvikkeestakaan tuoteselostetta tihrustamalla. Liiallinen hehkutus ei sekään innosta, vaan mieleen tulee ennemminkin ostoskanava. Minä innostun ja koukutun, kun takakansi vihjailee ja jättää jotain auki. Parhaimmillaan se jättää lukijan hämmentyneen kiinnostuksen valtaan. Vähemmän on enemmän – myös takakansiteksteissä.

Matthew Quirkin kirjan (WSOY 2012) takakannessa on vain yksi virke:

500 vaikuttajaa ja yksi, joka pitää heitä näpeissään”

Kuka pitää näpeissään? Miten? Miksi?

Ohita siis suosiolla sivuliepeen hehkutukset ja selostukset ja luota takakannen voimaan. Kiinnostu ja koukutu. Lue ja nauti.

Tartu tähän:

1. Jos pidät nopeatempoisista ja vauhdikkaista trillereistä.
2. Jos pidät yllättävistä loppuratkaisuista.
3. Jos pidät John Grishamin kirjoista ja/tai Ilkka Remeksen tyylistä.

Huom! Jos miehesi pyytää sinua tuomaan kirjastosta jotain hyvää luettavaa, vie tämä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti