perjantai 14. joulukuuta 2012

Lukuneuvoja pukinkonttiin



Mitä olisivat joulunpyhät ilman hyvää kirjaa? 
Täysin pilalla, vastaa moni - minä mukaan lukien.

Minun joulussani parasta on se hetki, kun ilta koittaa, lapset ovat nukkumassa ja saan käpertyä sohvankulmaan kirjan, punaviinilasin ja suklaalevyn (= Maraboun pähkinäsuklaa) kanssa. Se on jouluni kohokohta ja tärkeintä siinä on se hyvä kirja.

Olen valinnut tänä vuonna ilmestyneiden (ja lukemieni) kirjojen joukosta kuusi kirjaa  kuudelle erilaiselle lukijalle. Uskon niiden antavan jännittäviä, koskettavia, iloisia ja haikeita hetkiä aattoillan pimetessä.




Nautinnollisia lukuhetkiä ja paljon kovia suorakulmaisia paketteja kaikille!



Tyttärelle (15 +):

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (Teos 2012)

Jännittävä ja samalla kuulaan kaunis tarina tulevaisuuden maailmasta, jossa vesi on loppumassa. Teemestareiden sukuun kuuluva nuori Noria Kaitio saa kannettavakseen salaisuuden, jota ei voi paljastaa kenellekään ja loppuratkaisu yllättää lukijan täydellisesti. 

(Myös oma 12-vuotias lukutoukkani löytää paketistaan tänä jouluna tämän kirjan.)




Pojalle (15 +):

Quillermo del Toro & Chuck Hogan: Vitsaus-trilogia
(Tammi: Vitsaus 2010, Lankeemus 2011, Yö ikuinen 2012)

Elokuvaohjaajana paremmin tunnetun Quillermo del Toron ja Chuck Hoganin urbaani kauhuromaanitrilogia on edennyt viimeiseen osaan. Pelastuuko maailma vitsaukselta, jonka vallassa se on ollut jo pari vuotta? Vai onko Mestari sittenkin liian voimakas voitettavaksi? Kuka on puolellasi? Keneen voit luottaa?

Varoitus: Sisältää verta ja suolenpätkiä!



Vaimolle:

Hélène Grémillon: Uskottuni (Otava 2012)

Kolmekymppinen pariisitar Camille löytää postilaatikostaan kirjeen, jossa kerrotaan hänelle vieraiden ihmisten rakkaustarinasta vuosikymmenten takaa. Seuraavana päivänä posti tuo uuden kirjeen ja rakastavaisten tarina jatkuu. Vähitellen Camille tajuaa kirjeiden liittyvän häneen ja juuri kun lukija luulee ymmärtävänsä, mistä on kyse, Grémillon kääntää kaiken ympäri. Tämä vanhanaikainen ja välillä jännittäväkin rakkaustarina on täydellinen lukuromaani sille, joka haluaa viihtyä ja unohtaa hetkeksi pahan maailman.



Miehelle:

Philip Kerr: Liekit Berliinissä (Atena 2012)

On vuosi 1936 Berliinissä. Yksityisetsivä Bernhard Gunther saa selvitettäväkseen teollisuuspampun tyttären kadonneiden timanttikäätyjen arvoituksen, mutta huomaa pian selvittävänsä toistakin rikosta. Ronski päähenkilö ei paljon vallanpitäjiä kumartele ja laukoo humoristisia huomioita milloin Goebbelsin kampurajalasta milloin Göringin läskimahasta. Virkistävä äijämäinen dekkari sille, joka on kyllästynyt pohjoismaiseen poliisikirjallisuuteen.



Kenelle tahansa hyvän tarinan ystävälle:


Heidi Köngäs: Dora, Dora (Otava 2012)

Kaikki sai alkunsa valokuvasta, jonka kirjailija Heidi Köngäs näki: Natsi-Saksan varusteluministeri Albert Speer istuu seurueineen Suomen Lapissa rakotulen äärellä synkeä ilme kasvoillaan. Köngäs kiinnostui kuvasta ja tarinasta sen takana ja kirjoitti Speerin matkasta tämän kirjan. Dora, Dora on koskettava ja mieleenpainuva tarina ihmisistä sodan keskellä. Se on tarina vallasta, pelosta, toiveista ja unelmista. Yksi tämän vuoden omista suosikeistani!




Robert Åsbacka: Keräilijä (Schildts & Söderströms, 2012)

Keräilijä on painostavan piinaava tositapahtumiin perustuva jännitysromaani nuoresta Tomista ja hänen naapuristaan, joka syyllistyy raakaan murhaan. Naapuri on Tomin lailla Keräilijä, muttei keräile kiviä eikä pullonkorkkeja, vaan naisten pitkiä kynsiä… Kun perusjännärin juoni pyyhkiytyy yleensä mielestäni muutamassa viikossa, Keräilijä ei häviä. Se jää mieleen, koska kaikkea ei sittenkään kerrota…  

Huom! Sopii sillekin, joka yleensä vierastaa dekkareita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti