tiistai 5. marraskuuta 2013

Saku Tuominen: Hyvä elämä: lyhyt oppimäärä


Saku Tuominen kirjoitti Hyvän elämän lyhyen oppimäärän (2013 Paasilinna) alun perin itselleen: muistilistaksi siitä, mistä tässä elämässä on oikeasti kyse. Jotta osaisi paremmin keskittyä olennaiseen. Unelmoida. Uskaltaa. Tehdä. Asennoitua. Ymmärtää. Pysyä liikkeessä. Tulla onnellisemmaksi. Elää hyvin.

Pienikokoinen tunnissa hotkittava Hyvä elämä: lyhyt oppimäärä on hieno ajatelmien kokoelma siitä, miten itse kukin meistä voisi elää hyvän elämän. Me kun emme tutkimusten mukaan ole kovinkaan onnellisia, vaikka asiat ovat nykyään paremmin kuin koskaan. Tuominen pohtii teoksessaan sitä, miten tällaiseen tilanteeseen on tultu - ja mikä tärkeintä - ennen kaikkea sitä, miten itse kukin pääsisi irti pessimismin, paikallaan pysymisen ja tyytymättömyyden kehästä. Ja alkaisi elää!

Tuomisen ajattelu ja ohjeet ovat yksinkertaisia ja nimenomaan hyvässä mielessä. Hän ei esittele mutkikkaita teorioita, ei määrittele käsitteitä sivutolkulla, eikä viittaile itseään viisaampiin. Hän puhuu hyvästä elämästä omin sanoin ja kohdistaa sanansa itselleen ja samalla meille kaikille. (Eikä mikään hänen sanomastaan ole kuitenkaan ristiriidassa tutkimustulosten kanssa, sen hän on varmistanut alan asiantuntijoilta.)

Yksinkertaistus toimii, koska loppujen lopuksi hyvän elämän resepti on yksinkertainen. Uskalla unelmoida, tehdä ja toteuttaa. Hyväksy menneisyytesi. Usko parempaan tulevaisuuteen myös omalla kohdallasi. Uskalla kokeilla kaikenlaista. Päätä asennoitua eri tavalla. Luovu turhasta. Elä nyt – älä sitten kun.

Tartu tähän:

1. Jos olet tyytymätön elämääsi.
2. Jos pystyt raivaamaan kalenteristasi vain tunnin lukemista varten.
3. Jos etsit täydellistä joululahjakirjaa ihan kenelle tahansa (=itsellesi, puolisollesi, parhaalle ystävällesi, vanhemmillesi, opiskelijalle, kyynikolle, pessimistille, onnelliselle, onnettomalle....)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti