torstai 14. marraskuuta 2013

Lukuneuvojana idealisti Saku Tuominen


”Elämä on arvaamatonta. Koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää.”

- Eeva Kilpi –

Televisiotuottaja, yrittäjä, tietokirjailija, luennoitsija, kouluttaja, oliiviöljyvalmistaja – Saku Tuominen on ehtinyt elämässään tehdä jo vaikka mitä. Tätä nykyä hän tunnustautuu idealistiksi ja työskentelee unelmien parissa. Omassa elämässään hän koettaa kaiken aikaa innostua enemmän ja valittaa vähemmän.

Tuominen on vienyt paremman elämän ilosanomaa eteenpäin tietokirjoissaan. Ravistettava, omskakas: toisinajattelijan käsikirja (2009 Tammi) pyrkii vatkaamaan yksilön päänsisäiset asenteet ja uskomukset uuteen asentoon. Supersuositut keittokirjat Aglio & olio: yksinkertaisen pastan A ja O (2007 Tammi) sekä Basta! :italialaisen ruokakulttuurin abc (2011 Tammi) kehottavat omalta osaltaan keskittymään olennaiseen: elämästä nauttimiseen hyvän ruuan kautta. 

Työkirja: työelämän vallankumouksen perusteet (2012 WSOY) –teoksen vaatimattomana tavoitteena on parantaa suomalainen työelämä ja Lukuneuvojan mielestä Työkirjan julkaiseminen on parasta, mitä suomalaisessa businesskirjallisuudessa on vuosiin tapahtunut. (Ylistävään arvioon pääset tutustumaan tästä.)

Saku Tuominen uskoo vilpittömästi Eeva Kilven viisaaseen lausahdukseen siitä, että huominen voi tuoda mukanaan jotain hyvää. Me suomalaiset kun tuppaamme helposti ajattelemaan, että huonompaan suuntaan tässä ollaan koko ajan menossa. Tuominen uskoo parempaan tulevaisuuteen ja kannustaa ihmisiä kokeilemaan, yrittämään, toteuttamaan unelmiaan ja lopettamaan sitten kun –elämän. Ottamaan ensimmäisen askeleen tänään. Nyt heti.

Tuominen tunnustautuu ahkeraksi lukijaksi, joten hän suosittelee mielellään blogini lukijoille omia lempikirjojaan. Mukana on niitä, joiden pariin hän palaa aina uudestaan  sekä muutama uusi suosikki.

Saku Tuominen suosittelee:

1. F. M. Dostojevski : Rikos ja rangaistus (1866, useita suomennoksia)

“Voi kuulostaa kliseiseltä, mutta Rikos ja rangaistus on kirja, joka teki minuun nuorena ehkä kaikkein suurimman vaikutuksen. Luin sen hiljattain uudestaan ja olin edelleen mykistynyt. En tiedä, että kukaan olisi kyennyt kuvaamaan ihmisen sisäistä maailmaa, pelkoja ja ahdituksia yhtä tarkkanäköisesti.”

2. Jonathan Haidt : The Happiness Hypothesis: Finding Modern Truth in Ancient Wisdom (2006 Basic Books)

“Yksi parhaista kirjoista, joita onnellisuudesta on koskaan kirjoitettu. Palaan siihen uudelleen ja uudelleen.”

Huom! Kirja on ilmestynyt myös suomeksi nimellä Onnellisuushypoteesi: nykyaikainen näkökulma ajattomaan viisauteen (2011 Basam Books)

3. Charles Duhigg: The Power Of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business (2012 Random House)

“Yksi uusista suosikeistani, joka muutti elämäni. Ihan oikeasti. Ymmärsin tapojen voiman.”

4. Seneca : On The Shortness Of Life (uusin englanninkielinen painos 2005 Penguin Books) (alkuperäinen latinankielinen De brevitate vitae ilmestyi noin 60-luvulla j.a.a)

“On hengästyttävää, että kaikki olennainen on tiedetty jo pari tuhatta vuotta sitten. Senecan tiivis klassikko on todella tarkkanäköinen ja kurantti yhä edelleen.”

Huom! Senecan parikymmensivuista Elämän lyhyydestä –pohdiskelua ei ole käännetty suomeksi. Hänen muihin kirjoituksiinsa voi tutustua suomeksi mm. teoksessa Tutkielmia ja kirjeitä (1964 WSOY).

5. Kari Hotakainen : Luonnon Laki (2013 Siltala)

“En lakkaa ihmettelmästä Hotakaisen briljanssia. Luonnon laissa lähes jokaisella sivulla on suuri ajatus, joka jo yksinään olisi riittänyt minulle. Aforismeja, elämänohjeita, oivalluksia ja aina minimalistisen nokkeluuden siivittämänä.”

Hyviä lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti