keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Helen Garner: Vierashuone

”Olin aina luullut, että suru on tunteista uuvuttavin. Nyt tiedän, että se on kiukku.”

Australialaisen Helen Garnerin Vierashuone (2015 Atena, suom. Taina Wallin) on kotimaassaan palkittu ja lukijoidenkin suosioon syöksähtänyt kirja. Erityisen innokkaasti minä kävin Vierashuoneen kimppuun, koska vihdoin suomeksi oli saatavilla australialaista kirjallisuutta, jota en muista lukeneeni sitten Colleen McCulloughin Okalintujen.

Vierashuone kertoo kahdesta ystävästä, Helenistä ja Nicolesta, joista jälkimmäinen sairastaa pitkälle levinnyttä syöpää ja pyytää ystäväänsä majoittamaan hänet luokseen muutamaksi viikoksi. Totta kai Helen suostuu, muttei osaa aavistaa, miten raskaat ajat hänelläkin on vielä edessään.

Nicolen huono kunto yllättää Helenin heti, kun tämä saapuu kivusta kumarana Melbourneen. Nicole tarrautuu tohtori Theodoren tarjoamiin humpuukihoitoihin kuin viimeiseen oljenkorteen, eikä Helenin auta kuin katsoa vierestä ystävänsä epätoivoista kamppailua tautia vastaan. Nicole ei suostu uskomaan, ettei mitään ole enää tehtävissä, eikä Helenillä ole sydäntä sitä hänelle kertoa.

Vierashuone on niitä kirjoja, joissa ei tapahdu juuri mitään ja silti sen parissa viihtyy tiiviisti. Se on viehättävän yksinkertainen tarina ystävyydestä ja elämän rajallisuudesta. Garner ei sorru dramatisoimaan, eikä väritä tarinaansa liialla tunteikkuudella. Tarina kahden naisen ystävyydestä ja sen viimeisistä hetkistä riittää itsessään ja hyvä niin. Vierashuone tuntuu aidolta.

Mutta miksi ihmeessä suomalaisen version kanteen on valittu kuva, jossa vierashuoneen sängyn vieressä lojuu uutuuttaan hohtavat Converset? Nicole ei boheemina taitelijana ja sairauden rähjäyttämänä olisi koskaan laittanut tuollaisia trenditossukoita jalkaansa ja vielä vaikeampaa on kuvitella kuusikymppinen ja maanläheinen Helen tepsuttelemassa Converseissa Melbournen katuja. Conssit eivät istu kirjan sisältöön lainkaan ja kansi jättää lukijan hämmennyksen valtaan. Sisältö sen sijaan tekee lähtemättömän vaikutuksen.

Tartu tähän:

1. Jos pidät elämänmakuisista ja aidoista tarinoista.
2. Jos haluat ymmärtää syöpään sairastuneen tunteita ja kokemuksia.
3. Jos haluat tutustua australialaiseen nykykirjallisuuteen.

4 kommenttia:

  1. Pidän elämänmakuisista ja aidoista tarinoista, kirjan luettuaan tarinan täytyy jättää jotain tuntemuksia.
    Tämä menee lukulistan jatkoksi, Kiitos monista hyvistä lukuvinkeistä joita olen täältä saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä tapauksessa tämä kirja on sinulle juuri oikea!

      Mukava kuulla, että olet saanut blogistani hyviä lukuvinkkejä. Kiitos sinulle, kun olet lukijani :)

      Poista
  2. Kiitos vinkistä, Lukuneuvoja! Innostuin nappaamaan kirjan mukaan pitkälle lentomatkalle. Kannatti. Tarina oli mukaansatempaava, koskettava ja uskottava. Minun lukemiselleni tärkeitä asioita. Lisäksi kaikki Australiaa koskeva kiinnostaa tällä hetkelllä. Okalintujen jälkeen on ainakin Tim Wintonin Maantiemusiikkia käännetty suomeksi. Ja siinäpä vasta erinomainen kirja olikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä myös sinulle Bluesea! Laitan Maantiemusiikin heti lukulistani jatkoksi :)

      Poista