tiistai 21. lokakuuta 2014

Henrik Fexeus: Valtapeli: vaikuttamisen jalo taito

”Lakkaa olemasta seuraaja. Ryhdy johtajaksi.”

Jos Henrik Fexeus näkisi suomeksi käännetyn kirjansa kannen, hän järkyttyisi. Kansi on harvinaisen hyvä esimerkki epäonnistuneesta graafisesta suunnittelusta ja erityisen suuren mokan kansivalinnasta tekee se, että se on painettu juuri Fexeuksen uutuuden kanteen.

Fexeus käsittelee nimittäin kirjassaan Valtapeli: vaikuttamisen jalo taito (2014 Atena, suom. Riie Heikkilä) myös visuaalisia sudenkuoppia. Helppolukuisuus on minkä tahansa powerpoint-esityksen tai mainoslehtisen a ja o. Myös kirjan kannen.

Fexeuksen mukaan pitäisi olla jo itsestään selvää, että hullunkuriset fontit ja otsikon vääntäminen spiraalin muotoon, eivät koskaan kuulu vaikuttavaan esitykseen. Jokaisen graafisen säädön myötä olet yhden piirun verran kauempana siitä, että sinut otetaan todesta, hän kirjoittaa ja lukijana voi vain hämmästellä kantta, joka ei voisi olla kauempana Fexeuksen itsensä peräänkuuluttamasta selkeydestä ja luettavuudesta.

Jos nyt kuitenkin onnistut samaan kiehkuraisesta otsikosta ja hämyisestä takakannesta suurennuslasin kera selkoa, Flexeuksen uutuuteen kannattaa tutustua. Hän käy läpi kymmeniä vinkkejä siitä, kuinka voi hioa itsestään vaikuttavamman - henkilön jota arvostetaan, kuunnellaan ja seurataan.

Kirjansa aluksi Fexeus käy läpi mielen mekanismeja. Hän opettaa lukijalle kuinka aistielimemme toimivat ja kuinka sitä tietoa voidaan käyttää hyödyksi, jotta meistä tulisi vaikuttavampia. Ei ole samantekevää, miten elehdit ja ilmehdit. Jopa käsien asentoa vaihtamalla voit vaikuttaa siihen, millaiseksi sanomasi mielletään.

Myös käyttämilläsi sanoilla ja lauserakenteilla on merkitystä vaikuttavuuteesi. Hanki itsellesi mahdollisimman laaja sanavarasto, älä koskaan käytä mutta-sanaa, vetoa tarinoilla tunteisiin ja muut 13 kikkaa neuvovat lukijan vaikuttavamman viestinnän tielle.

Valtapelissä on aina otettava huomioon muut pelaajat – ihmiset joihin pyritään vaikuttamaan ja ihmiset, jotka asettuvat poikkiteloin tiellesi. Osa Fexeuksen näppäristä nikseitä kohdistuukin juuri ihmissuhteiden hoitamiseen. Valtaa kun ei koskaan oteta väkisin. Muut ihmiset antavat sen sinulle. Fexeuksen neuvoja noudattamalla valta on varmasti vähän lähempänä.

Tartu tähän:

1. Jos sinusta tuntuu, ettei mielipiteitäsi oteta vakavasti.
2. Jos haluat saada varmuutta esiintymiseesi ja viestintäänsi.
3. Jos olet kiinnostunut ihmismielen syövereistä.


Ps. Kumpi kansi sinusta on vaikuttavampi? Kumpi herättää mielenkiintosi?



5 kommenttia:

  1. Hmm, koukerot vai pirunsarvet... nämä kansiversiot ovat kohtuullisen kaukana toisistaan. :) Hankala itse asiassa sanoa, kumpi vakuuttaa. En oikein tykkää tuosta valokuvakannestakaan. Siitä tulee mieleen joku kauhuleffan juliste. :D Kirja vaikuttaa silti mielenkiintoiselta,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamalan vanha ketju, mutta kommentoin, jos vaikka joskus sattuisitte vielä näitä vanhojakin kurkkimaan.
      Olen samaa mieltä, että kumpikin kansi on oikeastaan aika kamala, mutta kyllä tuo ruotsalainen sopii minusta Fexeukselle.
      En ole tätä kirjaa tainnut kuunnellakaan, vaikka Fexeus on yksi suuri suosikkini. Onko häneltä käännetty muita teoksia suomeksi?

      Poista
    2. Hei,

      Fexeuksen räväkkään persoonaan ja hänen itsensä peräänkuuluttamaan selkeyteen ruotsalainen kansikuva sopii minusta kyllä paljon paremmin. Epämääräiset kiehkurat suomalaisen version kannessa eivät.

      Fexeukselta on suomennettu tietääkseni kaksi muutakin teosta: Ajatusten lukijaksi vuodelta 2008 ja Viettelyn jalo taito: 168 vinkkiä, miten saat hänet vuodelta 2013. Niitä tuskin saa enää kirjakaupoista, mutta kirjastostasi löytyy varmasti :)

      Poista
    3. Olen kuunnellut nuo molemmat ruotsiksi, niinkuin lähes kaikki muutkin Fexeuksen kirjat. Hän lukee ne itse, ovat todella loistavia kuunneltuina.

      Poista
    4. Ääneen lukeminen tuo varmasti kirjoihin vielä lisätehoa! Kiitos vinkistä!

      Poista