maanantai 2. joulukuuta 2013

Lukuneuvojana kansanedustaja Oras Tynkkynen


Kansanedustajan kiireistä huolimatta Oras Tynkkynen (vihr.) pyrkii lukemaan paljon, sillä usein lukeminen elähdyttää, ilahduttaa ja rentouttaa pitkän päivän jälkeen. Parhaimmillaan teksti saa hänet nauramaan ääneen, pysähtymään, itkemään tai korjaamaan luutuneita näkemyksiä.

Tynkkynen on myös itse ahkera kirjoittaja. Hän päivittää tiuhaan blogiaan, jossa pohtii politiikkaa ja maailman menoa yleensä. Tietokirjailijanakin hän on kunnostautunut. Pieni maailmanpelastusopas (2013 Into) ilmestyi tänä vuonna ja sisältää yleisestä ympäristökirjallisuudesta poiketen myös 10 käytännön ratkaisua ongelmiin. Ratkaisut ovat luonteeltaan vieläpä sellaisia, että ihan tavallinenkin ihminen voi niistä ottaa opikseen.

Tynkkysellä on tapana tehdä lista kunkin vuoden parhaista lukuelämyksistä. Blogini lukijoille hän tarjoilee tämän vuoden parhaista parhaat ja toivoo, että ne tekevät muihinkin lukijoihin lähtemättömän vaikutuksen.

Oras Tynkkynen suosittelee:

1. Abhijit Banerjee ja Esther Duflo: Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty (2011 PublicAffairs)

”Nämä tutkijat kirjoittavat monimutkaisesta ja kiistanalaisesta aiheesta – miten köyhyyttä voidaan vähentää – ymmärrettävästi ja uskottavasti. Kirja valaa uskoa siihen, että päätöksenteko voi perustua oletusten ja hurskaiden toiveiden sijaan tutkittuun näyttöön.”

2. Louis Fischer: Gandhi (1983 WSOY)

”Olen se mikä olen siksi, että luin nuorena tämän elämäkerran Gandhista. Vavahduttava tarina ihmiskunnan yhden vaikuttavimman henkilön elämästä.”

3. Malcolm Gladwell: Outliers (2008 Allen Lane)

”Ensiluokkaisesti kirjoitettua, ainutlaatuista ja oivaltavaa pohdiskelua yksilön menestymisen yhteiskunnallisista edellytyksistä. Ehkä tärkein koskaan lukemani kirja! Lue myös Gladwellin The Tipping Point ja What the Dog Saw.”

Huom! Kirja on ilmestynyt myös suomeksi nimellä Kuka menestyy ja miksi? (2010 Docendo). Lukuneuvoja yhtyy Tynkkysen ylistävään arvioon – teos on loistava!

4. Daniil Harms: Sattumia (1988 WSOY)

”Hykerryttävää surrealistista ilottelua Neuvostoliiton undergroundista. Kirjailija itse opastaa osuvasti: Lukija, syvenny tähän satuun niin tunnet olosi oudon levottomaksi.”

5. Emma Kari ja Kukka Ranta: Kalavale: tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla (2012 Into)

”Liikuttavan hieno kirja ryöstökalastuksesta ja kalakantojen romahduksesta. Tekijöiden taitoa ihailee sivulta toiselle.”

6. Mark Lynas: Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet (2007,

”Sadoista ilmastokriisiä käsittelevistä kirjoista tämä on parhaasta päästä. Pitkän linjan ilmastotoimittajan teos, jossa hän kuvaa tutkimusten perusteella lämpenemisen vaikutuksia aste asteelta. Lue myös Lynasin High Tide.”

7. Steven Pinker: The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined (2011 Viking books)

”Hengästyttävän laaja ja kadehdittavan perusteellisesti taustoitettu järkäle. Kirja muutti tapaani katsoa maailmaa.”

Huom! Myös avaruustieteilijä Esko Valtaoja suositteli tätä teosta blogini lukijoille. Lue Valtaojan vinkit täältä.

8. Mary Roach: Packing for Mars: the Curious Science of Life in the Void (2010 W.W. Norton & Company)

”Mestarillisesti kirjoitettu teos avaruusmatkustamisen arkisista (ja inhorealistisista) haasteista. Tiedejournalismin ehdotonta aatelia, joka saa kerta toisensa jälkeen nauramaan ääneen.”

9. Kim Stanley Robinson: Antarktika (2000 Otava)

”Ekotieteisromaani, jossa avaruuden sijaan kohteena on monille liki yhtä tuntematon manner. Upeasti kirjoitettu ja käännetty kuvaus tulevaisuuden konflikteista Etelänapamantereella.”

Hyviä lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti